Doggy Paradise De hondenuitlaatservice van Gouda en omstreken

Wie ben ik?
Wie zijn wij?
Bussie komt voor
Dagboek van een pup
Prijslijst
Gezondheid
Handig
Collega's
Hondensites
Sponsor

Wie zijn wij?

Buddy Loepie Lizy Luna Olle Bucko Skyler Casey Jornt en Deauke Bonkie Kay Dabbel Senna
Tinckel Gaby JobLuka en Jodi Maxx Tjerda Kenzo Snowdrop Tretja Yvette Zorian en Zayla Ceciel Bram Joris Donald

 

Ik ben Bucko

Bucko

Roepnaam: Bucko
Naam: Frey-Bucko van de Euregio
Geboortedatum: 12 oktober 1998
Geboorteplaats: Dinxperlo, Drente
Woonplaats: Gouda
Ras: Kooikerhondje
Geslacht: Reu, gecastreerd
Schofthoogte: 43 centimeter
Beharing: Halflang met pluimstaart
Kleur: Wit met rode platen

Het kooikerhondje is een werkhond die vroeger werd gebruikt in de eendenkooi. De eendenkooi had als doel het vangen van wilde eenden die vervolgens in de braadpan verdwenen.
De taak van het kooikerhondje was om langs de vangpijp te lopen, waarlangs riet groeide. Door het riet was de hond zelf niet te zien, maar zagen eenden wel de pluimstaart heen en weer gaan. Eenden werden nieuwsgierig en volgden de pluimstaart steeds dieper de vangpijp in waardoor de kooiker (de man die in de eendenkooi werkt) de eenden kon vangen.
De hond mocht natuurlijk niet blaffen, anders zouden de eenden schrikken en daarom werd de hond geleerd om naast stemcommando's ook handgebaren uit te voeren. Dit ging zelfs zover dat de hond na te zijn ingezet, zelfstandig zijn taak kon afmaken. Hij hield daarbij wel de baas in het oog.
In de vorige eeuw kwam een kooikerhond eigenlijk niet van het kooiterrein af, ook 's nachts niet, zodat het dier gewend was om alleen te zijn in de kooischuur.
Tegenwoordig worden in enkele in gebruik zijnde eendenkooien nog steeds eenden gevangen, maar deze worden onderzocht, geringd en vervolgens weer losgelaten.

Bucko is in de meeste opzichten een echte kooikerhond. Hij is sterk op de baas gericht en wat terughoudend naar vreemden en honden. Hij is zeer vriendelijk en tolerant tegenover kinderen en bekenden. Hij is rustig en blaft zelden. Hij is zelfstandig, intelligent en daardoor soms (erg) eigenwijs. Wanneer hij iets wil, kan hij creatief zijn in het zoeken naar mogelijkheden om toch zijn zin te krijgen. Het doorzettingsvermogen wat vroeger in deze honden is gefokt is duidelijk merkbaar.
Zijn grootste hobby's zijn zwemmen en struinen door het bos.

Als pup hebben we veel tijd gestoken in zijn socialisatie. Van te voren was het terughoudende gedrag tenslotte bekend. Bucko loopt van kleins af aan mee met Marry-Ellen. Tot één jaar oud was Bucko dan ook dol op andere honden. Hij stoeide en ravotte met ze. Toen werd hij volwassen en was de pret over. Zolang ze hem met rust laten is het meestal oké, maar hij kan chagrijnig reageren wanneer ze contact zoeken. Dit is tevens een belangrijke reden om Bucko tegenwoordig mee te laten lopen met de uitlaatservice. Hierdoor blijft hij zich toch acceptabel naar andere honden toe gedragen. Marry-Ellen pleegt daar wel onderhoud aan. Geregeld moet Bucko gecorrigeerd worden wanneer hij lelijk doet naar een andere hond en voor alle zekerheid draagt hij een muilkorf in de bus.
Sinds enige tijd heeft Bucko een maatje in de groep. Swenya, de truffelhond van Marry-Ellen, is een week bij Bucko thuis geweest na haar sterilisatie. Bucko is tijdens deze week op haar gesteld geraakt. Tijdens de wandeling speelt hij soms met haar en hij reageert wanneer andere honden Swenya onaardig benaderen. Voor een hond die zo op mensen gericht is, is dat toch wel bijzonder.

Wanneer Marry-Ellen Bucko ophaalt kan ze twee reacties verwachten, óf hij is dolenthousiast en rent naar de bus óf hij is chagrijnig en gaat demonstratief in zijn mand liggen. Soms is de enige mogelijkheid om de hele mand om te keren, zodat hij toch mee moet. Op zulke dagen loopt hij een eind achter de groep aan. Soms vrolijkt hij op tijdens de tocht en wil dan weer niet mee terug. Eén keer stond hij aan het eind van de wandeling stil en rende weer terug naar het strandje. Gelukkig heeft hij flink op zijn donder gehad. Wanneer zijn actie succes had gehad, kon ze hem elke week op het strandje terug halen.

Bucko is een ideale hond voor kinderen. Van kleins af aan mocht hij mee naar mijn werk, waar hij de hele dag kinderen om zich heen had. Deze kinderen mochten ook zoekspelletjes doen en daardoor ziet hij kinderen als gezellige kleine mensjes waar meestal wel iets lekkers uit valt. Zo onaardig als Bucko is naar andere honden, zo lief is hij naar kinderen toe. Hij laat zich aaien, knuffelen en betuttelen. Alleen wanneer hij gepest wordt, laat hij zijn lip zien en wanneer dat niet helpt, raakt hij een kind met zijn bek aan. Hij doet dit heel voorzichtig, alsof hij weet dat kinderen nog moeten leren hoe om te gaan met een hond. Kinderen schrikken hier altijd erg van, maar geven altijd toe hem te hebben geplaagd. Geen enkel kind heeft pijn van deze correctie.
Omdat Bucko zo goed met kinderen om kan gaan, zijn wij van plan om aan het vrijwilligersproject "kind en hond" mee te gaan doen. Dit project wil door middel van voorlichting op scholen het aantal hondenbeten verminderen. Hiervoor worden koppels geselecteerd. De hond krijgt eerst een strenge gedragstest of hij in alle omstandigheden rustig blijft en niet agressief reageert.

Bucko is een actieve hond die voldoende te doen moet hebben en steeds nieuwe dingen wil leren. Wanneer hij te weinig doet, wordt hij lusteloos. Daarom trainen we gehoorzaamheid bij de kynologenclub Woerden, op dit moment GG2. Daarnaast worden steeds nieuwe commando's en trucs met hem geoefend, dat vindt hij erg leuk. Zo kan hij allerlei circustrucjes die hij vooral bij kinderen erg leuk vind om te laten zien; draaien om zijn as, op springen, pootje geven, brokjes zoeken, iets lekkers vangen, door een hoepel springen en dergelijke.
Daarnaast kan hij ook 'nuttige' commando's. Eén van de slimste dingen die hij ooit geleerd heeft, is het zelf op de stoep lopen wanneer ik fiets. Het commando is "stoep" en vervolgens zoekt hij zelf de stoep en blijft parallel aan mij lopen, ook wanneer er geparkeerde auto's of struiken tussen staan. Wanneer ik stop voor een oversteek blijft hij zelf stil staan op de stoep.

Soms werk ik met Bucko in een groep kinderen. Kinderen kunnen dan een hondendiploma halen, waarin ze laten zien met honden om te kunnen gaan. Ook doen we regelmatig verstoppertje. Alle kinderen verstoppen zich dan en op commando mag Bucko één kind zoeken. Wanneer het kind gevonden is, krijgt Bucko het commando zit en krijgt vervolgens iets lekkers. Daarna mag hij verder zoeken. Vooral in een bos is dit erg leuk om te doen.

Zo, met dit verhaal heeft u een kijkje in het leven van Bucko gekregen. Het zal duidelijk zijn dat wij een lieve, maar soms eigenzinnige hond in huis hebben (zoals Marry-Ellen zal kunnen bevestigen).

Nathalie Sie

Bucko

NB van Marry-Ellen: Helaas is Bucko kort geleden verongelukt. Toch wilde ik dit stukje over Bucko plaatsen. Ondanks zijn eigenzinnigheid en een boek vol gebruiksaanwijzingen was hij een lieve hond die goed mee kwam in de groep en ook accepteerde dat gewoon zijn eigengang kon gaan zonder lastig gevallen te worden. Hij hoorde gewoon bij de groep met alle anderen die weer op hun manier eigenzinnigheden vertonen.

 

Naar boven