Doggy Paradise De hondenuitlaatservice van Gouda en omstreken

Wie ben ik?
Wie zijn wij?
Bussie komt voor
Dagboek van een pup
Prijslijst
Gezondheid
Handig
Collega's
Hondensites
Sponsor

Sterilisatie bij de teef

De keuze van het woord sterilisatie is eigenlijk niet juist, we zouden bij de teef eigenlijk moeten spreken van castratie. Bij de operatie worden namelijk de eierstokken (ovaria) verwijderd, hetgeen een castratie is. Dit in tegenstelling tot de mens waarbij de ovaria bij een sterilisatie aanwezig blijven en enkel de eileider wordt afgebonden. De officiële naam van een sterilisatie van een teef is dan ook ovarioectomie, indien het enkel het verwijderen van de eierstokken betreft en ovariohysterectomie indien ook de baarmoeder wordt verwijderd.
De reden om de eierstokken te verwijderen is dat u als eigenaar van de teef wil dat zij niet meer loops wordt. Tijdens de loopsheid heeft de hond een bloederige uitvloeiing en is zij aantrekkelijk voor reuen. Dit laatste is vooral het geval in de tweede helft van de loopsheid, dit is ook het moment dat de bloederige uitvloeiing afneemt en de teef bereid is om zich te laten dekken. De loopsheid kan, afhankelijk per hond, 1 tot 3 keer per jaar plaatsvinden. Door de teef dus te laten castreren zal de loopsheid niet meer optreden.

Vanuit diergeneeskundig oogpunt zijn er echter andere belangrijke redenen om de teef te castreren:

-er kan geen baarmoederontsteking meer optreden;
-de kans op suikerziekte neemt sterk af;
-de kans op borsttumoren neemt af;
-de hond heeft geen klachten meer van schijnzwangerschap.

Na iedere loopsheid komt de teef onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron; dit gebeurt zowel als ze gedekt wordt als wanneer dit niet gebeurt. Het doorlopen van een loopsheidcyclus zorgt voor de kans op de hierboven opgesomde negatieve verschijnselen.

Aan een castratie van een teef zitten niet alleen voordelen, maar ook een paar nadelen. Ook deze willen wij u niet onthouden:

-de teef zal een operatie moeten ondergaan;
- de kans op incontinentie neemt iets toe. De incontinentie kan beperkt worden door de teef eerst een keer loops te laten worden. Mocht een teef incontinent worden dan is dit meestal met medicijnen goed te verhelpen;
- de teef kan meer ondervacht krijgen. Vooral bij bijvoorbeeld een Ierse Setter of een langharige Teckel kan dit storend zijn, omdat de ondervacht een lichtere kleur heeft dan de dekharen.

Vaak gestelde vragen:

Wordt mijn hond ook dikker na castratie?

Een vaak gehoorde "klacht" is dat de hond dikker wordt na castratie. Dit is niet juist, immers "ieder pondje gaat door het mondje" en dit geldt ook voor de hond. Vaak wordt de teef geholpen op een leeftijd dat zij uitgegroeid is, dit is altijd het moment om de hoeveelheid voeding te minderen. U zult altijd het gewicht van uw hond in de gaten moeten houden, of zij nu wel of niet gecastreerd wordt.

Wordt de baarmoeder ook verwijderd?

Bij de castratie van de teef worden in principe enkel de eierstokken verwijderd, behalve als de baarmoeder ontstoken is, dan wordt deze ook verwijderd.

Afbinden avarium

Wanneer kan mijn hond geholpen worden?

De operatie kan het best plaatsvinden op het moment dat geslachtshormonen niet actief zijn. Dit betekent dat we minimaal 3 maanden (100 dagen) na het einde van de loopsheid wachten, dan kan de hond "geholpen" worden. De operatie kan plaatsvinden tot 4 weken voor de volgende loopsheid. Als we de sterilisatie in de hierboven beschreven periode uitvoeren is de kans op hormonale veranderingen uitgesloten.

Wat is het risico van een sterilisatie van een teef

Het risico van een operatieve ingreep bij de teef is in principe niet groot als het dier goed gezond is. Voordat uw hond onder volledige narcose wordt gebracht, wordt uw hond onderzocht. Dit betekent bekijken van de hond, beluisteren van hart en longen en indien gewenst bloedonderzoek. De narcose geschiedt met "gasnarcose" omdat dit de veiligste manier van narcose is. Tijdens de narcose is het belangrijk dat de hart- en longfunctie in de gaten wordt gehouden, het liefst met behulp van bewakingsapparatuur. Ook tijdens het bijkomen van de teef is het belangrijk om het dier goed in de gaten te houden. De aangebrachte buis in de luchtpijp (tube) moet verwijderd worden als het dier voldoende bij is. Als de teef weer helemaal bij is mag zij weer mee naar huis. Het is belangrijk om bij het onder narcose gaan en het bijkomen als eigenaar zelf aanwezig te zijn zodat de hond rustig onder narcose gaat en bij het bijkomen weer een vertrouwde stem hoort.

W. Strikkers

Dierenkliniek Sleeuwijk, 
Tel: 0183-301708
www.dierenkliniek-sleeuwijk.nl
Sleeuwijk, Loevestein 2
Werkendam, Hooftlanden 16
Dussen, van Gendtstraat 14
Hank, Buitendijk 102
Almkerk, Kerkstraat 28

Naar boven