Doggy Paradise De hondenuitlaatservice van Gouda en omstreken

Wie ben ik?
Wie zijn wij?
Bussie komt voor
Dagboek van een pup
Prijslijst
Gezondheid
Handig
Collega's
Hondensites
Sponsor

Oud en nieuw: een kleine vuurwerkramp voor huisdieren

Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Je kunt er voor of tegen zijn, maar laten we niet de illusie hebben dat deze traditie binnen enkele jaren zal verdwijnen.

Voor onze huisdieren, met name dan honden en katten, is het vuurwerk, dat rond de jaarwisseling wordt afgestoken, een kleine ramp. Lichamelijk letsel bij huisdieren door ontploffend vuurwerk komt gelukkig maar weinig voor. Psychische schade, als we het zo mogen noemen, zien we helaas wel vrij vaak.

Hoewel ook katten hinder ondervinden, zullen we het probleem in dit kader beperken tot honden. De ene hond is natuurlijk de andere niet. De laatste dagen van het jaar merk je dat honden vaak schrikken van vuurwerk, dat voor de echte jaarwisseling al wordt afgestoken. Sommige wennen eraan en het doet ze weinig meer na verloop van tijd. Andere lijken na elke volgende knal juist steeds meer in paniek te raken. Een paar honden zijn zelfs bij enkele knallen al de hele dag volledig van slag.

Hoe kun je nou het beste omgaan met deze situatie? Wat voor de hand ligt, maar meestal niet werkt, is om de hond uitgebreid te gaan troosten. De hondenlogica zit nu eenmaal anders in elkaar dan de mensenlogica en de hond kan dit troosten makkelijk opvatten als beloning voor z'n gedrag. Meestal werkt het nog het beste als je ervoor zorgt, dat er een vertrouwd iemand in de buurt is, bij wie de hond zich veilig voelt. Daarbij kan het ook helpen, als de hond op een rustige toon een voor hem bekende opdracht krijgt, bijvoorbeeld te komen of te gaan liggen of naar z'n mand te gaan, en hem vervolgens een compliment te maken als hij die opdracht goed heeft uitgevoerd. Hij kan daar houvast aan ontlenen. Verder kan het soms nodig zijn de hond buiten bij wijze van voorzorg aan te lijnen.

Op oudejaarsavond is het verstandig om de hond uiterlijk rond 11 uur uit te laten. Sluit de hond tegen 12 uur niet op in een badkamer of een andere isoleercel. De paniek wordt alleen maar groter. Zorg er wel voor dat na middernacht, als u zelf naar het vuurwerk kijkt en de buren een gelukkig nieuwjaar wenst, geen buitendeuren open staan, waaruit de hond kan ontsnappen! Misschien een gewaagd voorstel, maar u zou natuurlijk kunnen besluiten zelf geen vuurwerk af te steken. Alle beetjes helpen tenslotte.

Kalmeringsmiddelen zijn soms nodig om de jaarwisseling voor de hond dragelijk te houden. Het meest gebruikt is acepromazine (o.a. bekend als Vetranquil). Bij zorgvuldig gebruik is dit een behoorlijk veilig middel. Het is wel erg suf makend, de meeste honden gaan erdoor slapen. Opvallend zijn de bijna altijd afhangende onderoogleden. U moet dit middel zien als een noodmaatregel. De werkingsduur is ongeveer 6 uur. Belangrijk is, dat het middel in een rustige en vertrouwde omgeving in kan werken, anders kan door verzet en paniek het effect wel eens averechts zijn! Wij adviseren meestal om ongeveer 1 à 1 1/2 uur tevoren de halve dosis te geven en na 1/2 uur of 3 kwartier de rest, als het dier onvoldoende onder invloed is. U kunt het middel alleen bij uw dierenarts krijgen en hij of zij is ook de aangewezen persoon om u in dit verband individueel advies te geven en u te informeren over de werking en bijwerkingen van acepromazine, mocht dit aan de orde zijn. 

Alle medewerkers van Dierenkliniek De Paltrok-Goverwelle, dat wil zeggen de dierenartsen Van den Heuvel, van der Wijden en Spiekermann, en de assistentes Hanny, Marphy, Suzan en Brigitte wensen u en uw huisdier een geluidsarme en plezierige jaarwisseling en het allerbeste voor het nieuwe jaar!

W.C.M. van den Heuvel, M.W. van der Wijden en S.E. Spiekermann
Dierenartsen voor gezelschapsdieren 
Dierenkliniek de Paltrok-Goverwelle Pelmolenerf 59 
2807 EX Gouda 
tel. (0182)511215 

Naar boven